Skip to content

kroongetuige

Dit is het derde deel van een serie over de Ster van Bethlehem. Klik hier voor het eerste deel. De tekst is een selectie uit het boek “the Star that Astonished the World” van dr. Ernest L. Martin, vertaald vanuit het Engels.

Er waren nog meer belangrijke astrologische gebeurtenissen in 3 en 2 voor Christus. Slechts 33 dagen nadat Jupiter en Venus samengingen als “morgenster” op 12 augustus, 3 voor Christus, zou een waarnemer Jupiter hebben zien samengaan met Regulus. Regulus is de belangrijkste ster in het sterrenbeeld Leeuw, en omdat het zich in de baan van de zon bevond werd het beschouwd als een koninklijke ster. Jupiter en Regulus kwamen samen op 14 september, 3 voor Christus en vanaf de aarde bezien waren ze slechts 0,33 graden van elkaar verwijderd. Hier was de “koningsplaneet” (Jupiter) die nu in contact kwam met de “koningsster” (Regulus) in het koninklijke sterrenbeeld (Leeuw). Los van het voorgaande schouwspel zou dit misschien niet zo significant zijn geweest, maar samen met het hemelse schouwspel dat in die dagen plaatsvond kreeg het enorme symbolische betekenis. Dit omdat deze conjunct de eerste was van een drietal ontmoetingen van Jupiter en Regulus in een opeenvolgend patroon.

Jupiter kwam samen met Regulus en vervolgde zijn weg in de hemel. Maar 1 december, 3 voor Christus, stopte Jupiter met bewegen en begon aan zijn jaarlijkse retrogressie [achteruit gaande beweging – GdB]. Zo doende ging Jupiter opnieuw richting Regulus. Op 17 februari, 2 voor Christus kwamen de sterren opnieuw samen, 0,85 graden van elkaar. Jupiter vervolgde zijn weg (nog steeds in retrogressie) nog 40 dagen en keerde toen terug naar zijn normale bewegingsrichting door de sterren. Deze beweging plaatste Jupiter in een derde conjunct met Regulus op 8 mei, 2 voor Christus. Toen waren ze 0,72 graden van elkaar verwijderd (John Mosley, The Christmas Star, Griffith Observatory, 45).

Deze drie conjuncten van Jupiter met Regulus zagen er uit alsof Jupiter Regulus kroonde als het ware. Alsof de koningsplaneet een kroon als een cirkelvormig diadeem plaatste over de koningsster (de Ster van de Messias). En dit alles gebeurde in het sterrenbeeld Leeuw, het sterrenbeeld van Juda. Zie de onderstaande figuur die illustreert wat de waarnemers destijds zouden hebben gezien [De tekening is overdreven. De eigenlijke cirkelbeweging was meer lineair.]

 kroning van Regulus

Dit waren niet alle tekens aan de hemel van 3 en 2 voor Christus. Na de drie conjuncten van de planeet met Regulus, vervolgde Jupiter zijn westwaartse reis (zoals de waarnemer op aarde het zou zien). Op 17 juni, 2 voor Christus kwam Jupiter in een spectaculaire samenkomst met Venus zoals we in het eerste hoofdstuk [vorige artikel – GdB] noemden. De twee planeten waren toen slechts 0,01 graden van elkaar verwijderd, en voor de mensen op aarde zouden ze er uit zien als een enkele “dubbelster” die alleen de scherpste ogen kon onderscheiden. Laten we bedenken wat dit voor de Magiërs zou kunnen hebben betekend.

Venus (nu in een dubbele rol als Moeder, omdat de planeet nu een avondster was) had zichzelf net zo ver oostelijk als mogelijk verplaatst om Jupiter te ontmoeten (de koningsplaneet) die zelf een westwaartse beweging maakte om haar te ontmoeten. Er ontstond een prachtige conjunct tussen de planeten die westelijk van Babylon te zien zou zijn geweest. Bovendien vond deze schitterende samenkomst opnieuw plaats terwijl de planeten zich in het sterrenbeeld Leeuw (Juda) bevonden precies tijdens volle maan. Ze waren zo dicht bij elkaar dat ze in een soort “huwelijksverbond” leken samen te smelten.

Daarbij kwam dat de Magiërs (die zich toen in Mesopotamie zouden hebben bevonden) deze planetenverbindtenis zouden hebben waargenomen aan de westelijke horizon, precies in de richting van Judea. Deze gebeurtenis aan de hemel maakte dat Isaac Asimov zich afvroeg: “is het feit dat deze ongewone ‘ster’ in het westen werd gezien voldoende om hen aan de Messias te laten denken?” (Isaac Asimov, The Planet That Wasn’t, 222).

De hemeltekens waren nog niet voorbij voor dat belangrijke jaar. Op 27 augustus, 2 voor Christus (72 dagen na de spectaculaire samenkomst van Jupiter en Venus) kwamen Jupiter en Mars (de oorlogsplaneet) samen in een heel nauwe conjunct, terwijl Venus en Mercurius dichterbij kwamen in een ongewone samenscholing van vier planeten. Alle belangrijke planeten (behalve Saturnus) waren geclusterd in het sterrenbeeld Leeuw (Juda), en juist toen voegde ook de maan zich in het sterrenbeeld Leeuw. De zon bewoog zich echter op precies dat moment in het sterrenbeeld Maagd. Deze tekens konden opnieuw wijzen naar belangrijke profetische thema’s uit de bijbel waar mensen uit die tijd naar uitzagen.

Wat zou deze bijeenkomst van de planeten hebben betekend voor de Magiërs? Omdat Jupiter, Mars, Venus en Mercurius net nieuwe morgensterren waren geworden, kon het heel goed hebben gewezen op een naderende oorlog (Mars was erbij betrokken) die zou uitbreken voor het aanbreken van de nieuwe dag die de hemeltekens leken aan te kondigen (Jeremia 30:6–7). De wereld keek uit naar het aanbreken van een Gouden Eeuw. De messiaanse boodschap van het Oude Testament vertelde dat deze nieuwe eeuw zou worden geïntroduceerd door een oorlog om die alle oorlogen zou eindigen. Misschien begrepen astrologen dat de koning van de stam van Juda het nieuwe tijdperk zou inluiden. De Romeinse dichter Virgilius, had een paar jaar daarvoor in zijn Vierde Ecloog een profetische boodschap gegeven dat zo’n Gouden Eeuw voorbestemd was op aarde te komen.

Een ding is zeker. De jaren 3 en 2 voor Christus zaten boordevol zichtbare hemeltekens. Omdat Genesis 1:14 ons vertelt dat de hemellichaam zouden dienen als tekens, zijn deze bijzondere samenkomsten misschien geïnterpreteerd door de Magiërs als aanwijzingen van de geboorte van de Joodse Messias in de wereld.

[Op de website waar ook het boek digitaal te lezen is, staat een presentatie / animatie van de Amerikaanse zender MSNBC waarin de bewegingen van de sterren worden zichtbaar gemaakt. De begeleidende tekst is in het Engels, maar de beelden zijn een schitterende visuele voorstelling van wat hierboven in tekst is beschreven. Klik hier voor de presentatie.]

<< vorige  volgende >>
reageer