Skip to content

geen di-visie maar divisie

Niet elk gesprek leidt tot eensgezindheid. Dat zal niemand verbazen, maar de gevolgen van oneensheid zijn soms verstrekkend. Enkele maanden geleden schreef ik al eens over een paar dialogen waarin ik verwikkeld was. Ik was blij dat we spraken, omdat een dialoog altijd beter was dan zwijgen. Ook wanneer je het niet eens kan worden.

Eén van de dialogen was met de voorganger van onze gemeente. We wilden hem op de hoogte brengen van ons nieuw verworven inzicht. Het gesprek dat volgde was intensief en interessant. Maar het woord dat de lading het beste dekt is ‘ineffectief’. Niet dat ik had verwacht dat we het eens zouden worden, maar eenheid, het besef van de overlap van de overeenkomsten zou toch een mooi resultaat zijn.

De inzet voor ons beiden was natuurlijk wel dat we probeerden de ander te overtuigen. Maar geen van ons slaagde. Ik kon niet meer terug naar mijn oude inzichten, en hij kon niks met mijn nieuwe. En al hoe goed we ook ons best deden, we overtuigden eigenlijk alleen onszelf. Het gesprek ging dan ook al gauw niet meer om de inhoud maar om de uitkomst. En die was niet leuk. Onze visie bleek niet een alternatieve – een di-visie – te zijn volgens de gemeente. We bevinden ons buiten het kerkelijk erf. En het gesprek kreeg het karakter van afscheiding, van divisie. Het bleek onmogelijk om “samen gemeente” te blijven. Dus we hebben ons lidmaatschap opgezegd.

Maar het gaat uiteindelijk niet om gelijk of lidmaatschap. Waar het om gaat is dat we samen blijven vorsen naar de diepte en de breedte en de hoogte van God. Dat we nooit genoegen nemen met een statuut of stellingname, maar altijd blijven beseffen dat we slechts proberen weer te geven wat niet te omvatten is. Dat onze weergave altijd moet gehoorzamen aan het Woord. Gedachten die eens in een theologie zijn samengebracht ook. En wat ik nu weergeef op mijn website net zo goed. Ons begrip zal altijd beperkt zijn, en onze God altijd groter. Ik hoop dat die gedachte zal blijven hangen. Ook bij mezelf.

 1. pietsje / jun 5 2011

  Hoi Goswin,

  Wat goed van jullie om je eigen hart te volgen, God ziet de zoektocht en de motivatie van jullie hart, ook bevestigd Hij dat al door Zijn belofte in Matheus7:7-8, wie zoekt zal vinden.
  Wat ik net als jullie jammer vind, is dat er gezien de tijd geen nieuwe inzichten zijn ontwikkeld van de Blijde Boodschap en dat er vaak ook geen ruimte wordt gegeven aan de mensen die door de Heilige Geest wel nieuwe inzichten hebben ontvangen, wij zijn toch ook deel v/h Lichaam van Christus.
  Er bestaan geen tweede rangs christenen, maar zo voeld het wel als je geen ruimte krijgt.
  De gemeente zou juist de veilige plaats/gezin moeten zijn waar gaven /talenten en nieuwe inzichten de ruimte zouden moeten krijgen om te ontwikkelen, zijn dingen niet uit God dan stopt het vanzelf, is het wel uit God dan wordt de Kracht Gods zichtbaar en tastbaar door de tekenen die de gelovigen volgen Marc16:15-18.
  Maar Goswin wees niet ontmoedigt, Gods Woord zegt ook dat wanneer je op de juiste weg zit er tegenstand zal zijn en dat is wat je nu ervaart, dus wees verheugd, ook al voeld het niet zo.
  De zoektocht gaat voor jullie en jullie kids verder en gelukkig gaat Vader mee, want Hij woont in jullie en zegt: Ik zal jullie never nooit niet/tot in eeuwigheid niet verlaten.

  God zegen en groetjes Pietsje.

 2. Gosling Veldema / jun 8 2011

  Waar is die jongen gebleven waar ik potverdorie zo’n 5 jaar mee in een band heb gespeeld????

  En Pietsje , volgens een van Goswin zijn artikelen is eeuwig niet voor altijd.

 3. goswindeboer.nl / jun 9 2011

  He Gosling, ik ben er nog hoor.

 4. Jan / jun 11 2011

  @goslin

  Eewigheid is een periode waar de bijbel over spreekt. Wat er na de perioden (eeuwen) zal gebeuren, is niet erg duidelijk in de bijbel.
  Maar onze God kennende is het de Eewigheden(aionen/eeuwen), en daarvoorbij (als parodie op Buzz Lightyear).
  Dat vertrouwen heb ik wel in Hem.

reageer